ismeri a termékkinyerés során alkalmazott technikák (sejtfeltárás, szűrés, centrifugálás, kromatográfiás módszerek) lehetőségeit és korlátait, valamint tudományos hátterét.
ismeri az adott technika művelésére alkalmas laboratóriumi és ipari berendezéseket, működésük alapjait.
birtokában van annak a szemléletnek, ami egy technológiai folyamatot rendszerként és nem elkülönült elemekként kezel.
ismeri a technológiai lépések ellenőrzésére alkalmas főbb analitikai módszereket.
Tematika
Biomérnök MSC
Számonkérés formája: kollokvium, gyakorlati jegy
Vegyészmérnök MSc
Számonkérés formája: kollokvium,
Előadó: Dr. Gyémánt Gyöngyi
Debreceni Egyetem TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék
Előadás tematikája:
1. hét Bevezetés, alapfogalmak. A downstream processing szerepe a biotechnológiai folyamatban.
2. hét A sejtfeltárás módszerei és berendezései
hét Szilárd-folyadék elválasztás módszerei: centrifugálás és berendezései
hét Szilárd-folyadék elválasztás módszerei: szűrés és berendezései. Ultraszűrés és alkalmazása a biotechnológiában
hét Extrakciós módszerek. Folyadék-folyadék extrakció és berendezései. Modern extrakciós módszerek: szilárdfázisú extrakció SPE, vizes kétfázisú extrakció, szuperkritikus folyadék extrakció SFE
hét Kromatográfiás módszerek alapjai, csoportosítása szerepe a termékkinyerésben.Méretkizárási kromatográfia SEC
hét Hidrofób kölcsönhatás kromatográfia HIC, oldékonyság szerinti frakcionálás, Fordított fázisú kromatográfia RPLC
hét Szakmai hét
hét Ioncserélő kromatográfia
hét Húsvét
hét Affinitás kromatográfia
hét Enzim aktivitás mérés
hét Rekombináns fehérjék tisztítása. Zárványtestek, His-tag, végtisztítás módszerei