HPLC-II

 A gyakorlat programja:

A gyakorlaton a folyadékkromatográfiás elválasztások tanulmányozására, HPLC módszerek fejlesztésére és optimálására lesz lehetőség. A gyakorlaton egy számítógépes szimulációs programot használunk. A gyakorlatot csak az kezdheti el, aki már eredményesen teljesítette az alap HPLC gyakorlatot.
 1. A gyakorlat a menetrendben megjelölt teremben ZH-írással kezdődik (elégtelen dolgozatjegy esetén a végső gyakorlatijegy is elégtelen).
   
 2. A gyakorlatvezető ezt követően bemutatja a szoftver működését, kiadja a feladatokat (minden hallgató saját feladatsort kap) és elmagyarázza a program installálást és a kiadott feladatok javasolt megoldási módszerét.
   
 3. A kiadott feladatot önállóan (kötetlen időbeosztással) kell megoldani a szimulációs program segítségével. Az eddigi tapasztalatok alapján a hallgatók 90%-a a feladatát segítség nélkül meg tudja oldani. Azoknak, akik nem tudják megoldani a program installálását, vagy gyakorlatvezetői segítségre van szükségük,  18.00-22.00 között lehetőséget biztosítunk a B201 és B103 számítógéptermekben való munkára és konzultációra. A feladatok megoldása során szükség lesz pendrive-ra, hogy egyes - a szoftver által megrajzolt - kromatogramokat ki tudja másolni (print screen), nyomtatni és beragasztani a feladatlap megfelelő helyére.
   
 4. A kiadott feladatsort a következő munkanap le kell adni a gyakorlatvezetőnek (D427 labor).
   
 5. A gyakorlat anyagából referálásra hivunk be a neptun-ból küldött üzenet útján. A jegyzőkönyvek 2 munkanapot követően felvehetők a 4 emelet folyosóján elhelyezett polcról.

 

(1x50x1 fő):

Időtartam (óra)

Tevékenység

0.5

ZH

1.5

bevezető, feladatok, szoftver ismertetése

3

kiértékelés, diszkusszió, jegyzőkönyv elkészítése egyénileg (otthon)

5

 


Oktatási segédanyagok a ZH-ra való felkészüléshez:
silabusz-I

silabusz-II

előadásdiák (pdf)

simulation software (jar)

Lehetséges ZH feladatok (pdf)

HPLC szimulációs program
segédlet a program installálásához (pdf)

Végrehajtandó feladatok (xls, pdf zip-ben):
A:
B:
C:
D:
E:
F:
G:
H:
I:
J:
K:
L:
M:
N:
O:
P:
Q:
R:
S:
T:

U:
V:
Z:
X:
Y:
W: